dimecres, 23 de juliol de 2014

Sopes mallorquines d'estiu / Summer majorcan vegetable stew

La cuina mallorquina compta amb molts de plats que de per sí són vegetarians, i molts d'altres on els productes animals són fàcilment substituïbles (o senzillament omissibles). I les sopes d'estiu (i les d'hivern també...) en són un dels meus exemples predilectes. Les sopes mallorquines més populars són les d'hivern, fetes a partir dels vegetals corresponents a aquesta època: espinacs, bledes, colflori, col, etc, els quals es couen fins quedar tendres i es serveixen sobre el pa moreno llescat ben fi a capes dins una greixonera. Les d'estiu (també anomenades "solleriques", almenys a casa nostra), per la seva banda, aprofiten les mateixes verdures amb que es fa, per exemple, el trempó. És un plat molt senzill de preparar, els més complicat és trobar el pa llescat si ens trobam fora de Mallorca.

Ingredients presents a la gelera: tomàtigues ben madures, pebres verds (tipus blanc mallorquí), cebes blanques al rebost... ja he menjat prou trempó aquests dies passats, ara toca donar-los un altre ús a aquestes verdures tan de temporada (i que tan bé combinen entre elles!). Així doncs, he decidit fer unes sopes mallorquines d'estiu.

~~~

It's very easy to find vegetarian dishes among the cuisine of Mallorca, and often animal products are easily replaceable (or even just dispensable). And today's summer stew (and also winter's...) are one of my favorite examples. The most popular "sopes mallorquines" are the winter one, prepared out of season vegetables: spinach, swiss chard, cawliflower, cabbage, etc, which are simmered until tender and then served over thinly sliced brown bread layered in a clay pot. The summer ones (also called "solleriques"
at our home, "from Sóller", a wonderful town in a valley) use up the same vegetables as trempó (typical summer salad of tomato, onion and green pepper). It's a very easy dish, the hardest part could be getting a hold of the sliced bread when one's out of Mallorca.

Food found in the fridge: ripe tomatoes, green peppers (white majorcan sort), onions in the pantry... I've already had enough trempó these past days, now it's time to give these seasonal veggies another purpose (and they match so well with eachother!). So here I decided to make some summer "sopes mallorquines".


***

Sopes mallorquines d'estiu / Summer majorcan vegetable stew

INGREDIENTS

1 ceba / onion
2 pebre verd (tipus blanc) / green pepper ("white" type)
3 tomàtigues / tomatoes
Alls / garlic cloves
Oli d'oliva / olive oil
Pebre bord / paprika
Sal / salt
Aigua / water
Pa de sopes / thinly sliced brown bread

- Tallar la ceba al llarg i els alls a làmines. Dins una greixonera (si no en tenim, una olla va bé) començar a daurar-los amb un bon raig d'oli.

- Tallar les tomàtigues a trossos mitjancers, i el mateix amb els pebres (m'han contat que és millor tallar-los amb les mans que amb el ganivet...).

- Quan la ceba es comenci a daurar, afegir-hi la tomàtiga trossejada i deixar-la sofregir uns minuts mentre comença a amollar aigua.

- Afegir-hi els pebres tallats, mig tassó d'aigua i deixar coure tapat tot plegat durant 15 minuts.

- Tastar de sal i afegir-hi pebre bord al gust. Deixar coure fins que la ceba i el pebre siguin ben tendres.

- Dins una greixonera (o recipient, per exemple, de vidre) cobrir el fins amb el pa llescat. Abocar-hi les verdures i el brou suficient perquè l'absorbeixi el pa i no quedin les sopes brouoses.

~~~ 

- Slice the onion lenghtwise and so the garlic cloves. In a clay pot (or a regular pot), sauté them with two tablespoons of olive oil.

- Chop the tomatoes into medium size chunks, and the same with the peppers (I've been told it's better to do so by hand rather than using a knife...).

- Once the onion begins to golden, add the chopped tomatoes and fry lightly for some minutes as it releases some water.

- Add the chopped peppers and half a glass of water and let simmer covered for about 15 minutes.

- Salt and sprinkle paprika to taste. Let cook at low-medium heat until the onion and pepper are tender.

- Layer some bread slices at the bottom of a glas or clay container until the bottom is covered. Pour the vegetables and enough liquid so that the bread absorbs the broth and gets soaked but the whole stew remains dry.


Escoltant / listening: Rx Bandits - Gemini, Her Majesty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada